close

Processplanen

Tillsammans med din projektledare på Fonden ska du ta fram en processplan. Processplanen beskriver vad som behöver göras för att förbereda och skriva din ansökan till domstolen.

Den ska innehålla information om vilka undersökningar och utredningar som ska göras, vilka leverantörer som ska anlitas och hur mycket det får kosta. Det är utifrån processplanens budget som du sedan kan ansöka om utbetalning från Fonden för kostnader relaterade till din domstolsansökan och själva prövningen. Vilka kostnader som kan vara ersättningsgilla i en processplan hittar du här.

Processplanen görs i Bubblan och består av tre textfält samt olika budgetrader för de utgifter du kommer att söka ersättning från Fonden för. De tre fälten är bakgrund/intention, samordningsmöjligheter och uppdragsbeskrivning leverantörer.

Bakgrund/intention

I den här rutan ska du fylla i bakgrunden för kraftverket och/eller dammen. Beskriv gärna kortfattat lite om kraftverkets tillkomst, eventuella utbyggnationer och lite om kraftverksområdet i stort. Beskriv även om några förändringar i drift har genomförts eller planeras.

Beskriv gärna nyckelvärden om det är något som har kommit upp till ytan och som inte redan registrerats i uppgiftsfliken i Bubblan. Detta kan till exempel vara att närområdet kring vattenkraftverket har höga kulturmiljövärden eller bra biotop för hotade arter såsom flodpärlmussla.

Slutligen ska du beskriva med vilken inriktning du kommer gå vidare. Skriv tydligt din avsikt med omprövningen, om du till exempel riktar in dig på att få ett nytt tillstånd eller genomför en tillståndsprövning för utrivning av kraftverket. Skriv bakgrunden till ditt beslut.

Gemensam upphandling

Välj ”Ja” om du har gjort en gemensam upphandling av leverantörer tillsammans med andra verksamhetsutövare eller för flera egna anläggningar som ska prövas inom NAP. Om ingen gemensam upphandling har skett väljer du ”Nej”.

Samordningsmöjligheter

Här ska du skriva om det finns möjligheter till samordning med andra kraftverksägare upp- eller nedströms ditt verk som ni kommit fram till under samverkan eller som ni själva valt att göra. Det kan exempelvis vara att ni gör gemensamma utredningar eller samkör era leverantörer för att göra arbetet mer kostnadseffektivt. Ange t.ex. hur många kraftverk eller verksamhetsutövare som samarbetat vid upphandling och vilka moment/tjänster som handlats upp gemensamt. Beskriv även andra samordningsmöjligheter som föreligger. Om ingen gemensam upphandling har gjorts och/eller andra samordningsmöjligheter inte anses föreligga, förklara varför.

Uppdragsbeskrivning leverantörer

Här skriver du en kortfattad beskrivning över vad leverantörerna ska göra och leverera. Vad ingår i deras uppdrag och vilken slutprodukt förväntar du dig? Informationen är viktig för att kunna bedöma om budgeten som anges är realistisk eller inte samt om slutprodukten kan väntas uppnå tillräcklig standard för det underlag som domstolen förväntas begära.

Kontotyp och kontonummer

Fyll i det kontotyp samt kontonummer för det konto som du önskar få ersättningen från fonden utbetald till.

OBS! Kontot du anger måste tillhöra samma bolag/enskilda firma som registrerats som verksamhetsutövare hos Fonden. Notera att vi enbart kan göra utbetalningar till Plusgiro eller bankgiro. Har du inte redan detta så kontakta din bank. Det är möjligt att ha detta oavsett om du driver ett bolag eller om du är privatperson.

Preliminär tid för ansökan till domstol

Här vill vi att du ska ange ungefärligt datum för när du har tänkt att lämna in din ansökan till domstol.

Budgetrader

Efter att du har fyllt i textrutorna ska alla förväntade kostnader som ersätts av fonden anges i budgetraderna. Det är viktigt att du fyller i detta noggrant. De summor och kostnadsrader som fylls i här ligger till grund för vad som du kommer att kunna få ersättning för. Det underlag som du baserar budgeten på ska laddas upp under fliken dokument i Bubblan. Detta kan till exempel vara anbud från konsulter och jurister. För varje rad ska du ange vilken leverantör som kommer att utföra arbetet. Om leverantören i sin tur använder sig av underleverantörer så anger du underleverantören i parantes efter den huvudsakliga leverantören.

För varje budgetrad ska du i rutan ”Kommentar” beskriva vad raden avser, t.ex. vilken typ av utredningar eller arbetsmoment det handlar om. För varje budgetrad ska du i rutan ”Kommentar” beskriva vad raden avser, alltså vilken typ av arbetsmoment som kostnaden avser. I kommentaren vill vi även att du skriver ifall arbetet kommer att utföras mot fastprisersättning eller på löpande räkning, eller om det är arbeten under ett prisbasbelopp. Kostnader för Natura 2000 ska redovisas på egna budgetrader, notera då att det avser Natura 2000 i kommentaren.

När du lägger till budgetrader i din processplan behöver du även ange en kostnadstyp för varje budgetrad. Nedan kan du läsa mer om vilka kostnadstyper som finns att välja på, och exempel på kostnader som ingår i respektive kategori. Om du är osäker på vilken kostnadstyp du ska välja för en budgetrad kan du ta hjälp av din projektledare på Fonden via meddelandefunktionen i Bubblan.

  • Uppstartsbidrag
    För att kunna få ersättning för utnyttjat uppstartsbidrag måste en post med kostnadstypen Uppstartsbidrag inkluderas i processplanen. Regler för nyttjande av uppstartsbidrag finns att läsa här.
  • Miljö och teknik
    I kostnadstypen Miljö och teknik ingår alla kostnader för att genomföra utredningar och ta fram underlag som behövs inför prövningen som relaterar till miljö och teknik. Exempel på kostnader i denna kategori är framtagande av teknisk beskrivning, miljöbedömning, förstudier och förprojekteringar för potentiella miljöåtgärder och upprättande av ritningar. Här ska du också inkludera kostnader för olika slags utredningar, exempelvis kring biologi, hydraulik, hydrologi, miljökvalitetsnormer och undantag samt Natura 2000. Även hyrkostnader för utrustning och tekniskt sakkunnig vid domstolsförhandling ingår i denna kostnadstyp.
  • Juridik
    I kostnadstypen Juridik ska arbeten som kräver juridisk kompetens och/eller är tydligt knutna till själva omprövningen och ansökningshandlingarna läggas upp. Exempel på kostnader i denna kategori är dels det som krävs inför omprövningen, så som juridiskt ombud och juridisk rådgivning, olika typer av juridiska utredningar, framtagande av ansökningshandlingar för omprövning samt kompletteringar till ansökan. Dels avses de kostnader som härrör till själva prövningen, så som kungörelser, skriftväxling och yttranden, deltagande vid förhandling i domstol, genomgång av dom, samt hantering av eventuellt överklagande till högre instans.
  • Projektledning
    Med Projektledning avses upphandlad konsult med som samordnar, administrerar och projektleder arbetet med prövningen. Exempel på kostnader som ska kategoriseras som Projektledning är extern uppdragsledning, extern projektledare, framtagning av förfrågningsunderlag och professionellt stöd vid upphandling , samt administrativt stöd.
  • Prövningsavgift
    Den enda kostnaden som ska läggas upp med kostnadstypen Prövningsavgift är den prövningsavgift som meddelas i domstolen inför prövning eller i samband med att dom meddelas. Denna kostnad behöver inte läggas in i processplanen på förhand, utan kan läggas till i en ny version efter att domstolen har fastställt avgiften. Notera att ersättning för prövningsavgifter inte betalas ut innan det finns en lagakraftvunnen dom eftersom den kan komma att justeras fram till dess.

Klarmarkera din processplan

För att din projektledare ska kunna godkänna din processplan behöver du först klarmarkera den. När du klarmarkerar processplanen får projektledaren en notis om att det finns en processplan att granska. En guide för hur du klarmarkerar din processplan hittar du här.

Uppdatering av processplan

Det förberedande arbetet inför domstolsprövningen och även själva domstolsprocessen kan sträcka sig över en lång tid, varför de flesta processplaner behöver uppdateras ett par gånger under processens gång. Exempel på ändringar som kan göra att en ny version av processplanen behöver tas fram är:

  • Tillkommande arbeten och utredningar som behöver göras eller ytterligare kostnader
  • Ändrad tidsplan för när budgeterade arbeten kommer att ske
  • Borttagande av befintliga budgeterade arbeten som inte kommer att genomföras eller inte ska finansieras av Fonden
  • Ändrad intention (fortsatt drift eller utrivning) med ansökan till domstol
  • Ändrad typ av prövning som du kommer att söka om i domstol (omprövning, nyprövning, omprövning med effektutökning)
  • Byte av leverantörer eller udnerleverantörer
  • Byte av mottagarkonto som ersättning ska betalas ut till

Det är din projektledare på Fonden som tar fram den uppdaterade processplanen. Om du behöver få din plan uppdaterad kontaktar du din projektledare och beskriver vad som ska ändras. Om budgeten behöver utökas behöver du beskriva de tillkommande arbetena/kostnaderna och vad utökningen i budget beror på. Handlar det om nya arbetsmoment kan Fonden kräva att du gör en upphandling i enlighet med Fondens krav på underlag för val av leverantör. Vid nya arbetsmoment ska offert, beställning eller avtal laddas upp i dokumentfliken i Bubblan. Se Så går finansieringen till för mer information.

När ett utkast till en ny version av planen har tagits fram behöver den person som är verksamhetsutövarens huvudkontakt i projektet godkänna uppdateringen. Därefter attesterar Fonden planen. Först efter att Fonden har attesterat den nya planen är den giltig. Detta innebär att inga arbeten eller kostnader som inte finns i tidigare attesterad plan får påbörjas/arbetas upp innan Fonden har attesterat den nya planversionen.

Du kan se en sammanställning över alla processplansversioner i Bubblan i fliken Ekonomi.

Tack för dina synpunkter!

Poll

Hittade du informationen du letade efter?
Detta fält är dolt när formuläret visas