Uppgifter om din anläggning
För att vi ska ha så bra förutsättningar som möjligt för att stötta dig som verksamhetsutövare behöver vi få in vissa uppgifter om din anläggning. Dessa läggs in i systemet Bubblan i början av projektet. Här förklarar vi mer om vilka uppgifter vi behöver få in och hur du hämtar de uppgifter som krävs från externa källor.
Exakt vilka uppgifter som behöver lämnas in beror på om din anläggning är registrerad hos oss som ett kraftverk eller som en damm. För dammar behövs inte vissa av uppgifterna nedan.
Tänk på att du måste lämna riktiga och korrekta uppgifter för att du ska kunna få finansiering från Fonden. Om du lämnat oriktiga uppgifter kan det innebära att du helt eller delvis förlorar möjligheten att få finansiering från Fonden. Uppgifterna ingår i din processplan som ligger till grund för finansieringen.
Uppgifterna låses när din första processplan attesterats av Fonden, så se till att de blir korrekta. En del uppgifter som är relevanta för beräkning av eventuell produktionsbegränsning går att uppdatera efter att du har fått en laga kraftvunnen dom.
Anläggningsuppgifter
Teknisk basdata
Byggnadsår samt årtal för ombyggnad(er): skriv in det årtal då vattenverksamheten startade, samt årtal för väsentliga ombyggnader. Om du anger flera årtal, separerar du dessa med kommatecken.
Klassning: Välj kraftverkets klassning baserat på dess relativa reglerbidrag enligt Energimyndighetens rapport ER 2016:11. Om kraftverkets inte har någon klassning ska du ange klass 3.
Har intilligande kraftverksdamm: Om kraftverket har en damm i direkt anslutning till kraftverket (t.ex. intagsdamm), bocka i rutan för ”Har intilliggande kraftverksdamm”.
Dammhöjd (m) på intilliggande damm: Om du har bockat i att det finns en intilliggande kraftverksdamm behöver du även ange dammhöjden för dammen i meter. Med dammhöjd menas höjdskillnaden mellan dammens grundläggningsnivå och dess krön.
Antal tillhörande dammar: Har din anläggning tillhörande dammar (utöver eventuell intilliggande damm) som ska prövas tillsammans med anläggningen? Ange i så fall antalet sådana dammar i denna ruta.
Anläggningen har tillhörande damm(ar): Bocka i rutan om anläggningen har tillhörande dammar (utöver eventuell intilliggande damm) som ska prövas tillsammans med anläggningen. När du bockar i rutan visas ytterligare fält som du behöver fylla i för respektive tillhörande damm:
- Dammbenämning: Namn eller benämning på dammen
- Dammhöjd: Ange dammhöjd i meter. Med dammhöjd menas höjdskillnaden mellan dammens grundläggningsnivå och dess krön.
- Fastighetsbeteckning: Ange beteckningen eller beteckningarna för den eller de fastigheter som dammen är belägen på.
- Kommentar: Beskriv hur dammen nyttjas eller har nyttjats för produktion av vattenkraftsel. Här kan du även ange om dammen till del eller i sin helhet ägs av någon annan.
- Finansieras av Fonden: Detta fält fylls i av Fondens projektledare.
Preliminära tekniska anläggningsuppgifter
Turbiner: Fyll i antal turbiner av respektive typ som finns i din anläggning och vilken installerad effekt som finns per turbintyp i MW (1 kW = 0,001 MW). I kolumnen ”Varav effekt i drift (MW)” ska du fylla i den effekt per turbintyp som är i drift när ansökan till Fonden görs. Om all installerad effekt är i drift, bocka för ”All installerad effekt är i drift” efter att du fyllt i den installerade effekten så kopieras värdena över automatiskt. Om du har en turbintyp som inte finns med i tabellen, välj den turbintyp vars verkningsgrad är mest lik din turbins.
Total installerad effekt (MW): Total installerad effekt räknas ut automatiskt efter att du har fyllt i uppgifterna om din(a) turbin(er).
Storlekskategori (MW): Storlekskategorin som din verksamhet tillhör räknas ut automatiskt baserat på den totala installerade effekten.
Fallhöjd (m): Ange fallhöjden vid kraftverket, dvs höjdskillnaden mellan inloppet till kraftverket och utloppet. Anges i meter.
Minsta turbinvattenföring (m3/sek): Här fyller du i det lägsta flödet som kan utnyttjas i turbinerna för elproduktion.
Slukförmåga (m3/sek): Här fyller du i det högsta flödet som kan tillgodogöras i turbinerna för elproduktion.
Årsproduktion: I tabellen för årsproduktion är redan de årtal som vi behöver information om fördefinierade som de 15 senaste helåren. För respektive år ska du ange anläggningens ungefärliga produktion för det aktuella året. Inkludera både produktion som sålts på elnätet och eventuell egenförbrukning. Produktionsvärdena som anges ska avse hela kalenderår, från 1 januari till 31 december. Var noga med att ange produktionen i rätt enhet, megawatttimmar (MWh).
Om ett årsproduktionsvärde avviker mer än 25 % ifrån medelvärdet av alla 15 årsvärden på grund av avställningar orsakade av haveri, ombyggnation, eller liknande kan året exkluderas från beräkningen. Som mest kan 5 år exkluderas. För att exkludera ett år från beräkningen bockar du i rutan för det aktuella året under rubriken ”Exkludera”. OBS! År med avvikande produktion på grund av underhåll eller naturliga variationer i tillrinningen får inte exkluderas. För varje år som exkluderas behöver du ange en kommentar som förklarar varför exkludering ska ske.
Fonden kan komma att begära in underlag som styrker den angivna produktionen.
Normalårsproduktion (MWh): Normalårsproduktionen räknas ut automatiskt baserat på produktionen som du fyllt i per år. Har du bockat i att ett eller flera år ska exkluderas kommer de inte att tas med i beräkningen.
Nätintäkt och nätkostnad/år (kr): I denna tabell ska du ange nätkostnad och nätintäkt för din anläggning för de tre senaste helåren. Vilka år som du ska lämna uppgifter för är redan fördefinierat. Nätkostnad och nätintäkt ser du på fakturorna från din elnätsleverantör. Alla kostnader och intäkter för kraftverkets nätanslutning ska inkluderas med undantag för moms och energiskatt.
- Exempel på kostnader: nätavgift, grundavgift, effektavgift, mätavgift.
- Exempel på intäkter: ersättning för nätnytta, förlustersättning, effektersättning, garantieffekt. OBS! Räkna ej med ersättning för såld el.
Fonden kan komma att begära in underlag som styrker uppgifterna du lämnar om nätintäkt och nätkostnad.
Årsgenomsnitt nätintäkt/kostnad (kr): den genomsnittliga summan per år för nätintäkter och nätkostnader räknas ut automatiskt.
Anslutning till elnätet: Välj ”Ja” om anläggningen är ansluten till det publika elnätet. Om den inte är det väljer du ”Nej”.
Egenförbrukning: Används all eller del av elen som anläggningen producerar för egenförbrukning? Med egenförbrukning menas att el används direkt för eget bruk utan att distribueras via det publika elnätet, exempelvis på din egen gård eller i en närliggande verksamhet. I vissa fall kan du få ersättning för egenförbrukning, läs mer om vad som räknas som egenförbrukning och kraven för att det ska bli ersättningsgillt här.
Elcertifikat: Välj ”Ja” om du erhåller elcertifikat för hela eller delar av anläggningens produktion, annars väljer du ”Nej”.
Utnyttjandefaktor: Utnyttjandefaktorn hämtas från den senaste fastighetstaxeringen för din elproduktionsenhet. Finns ingen utnyttjandefaktor eller fastighetstaxering anges utnyttjandefaktorn till 0,95. Tänk på att du behöver ladda upp underlag som visar vilken utnyttjandefaktor anläggningen har i det fall du anger en större faktor än 0,95.
Juridiska uppgifter
Tillstånd
Rättslig grund: Välj vilken typ av rättslig grund som verksamheten bedrivs på idag.
Legala referenser: Här ska du ange legala referenser för ditt befintliga tillstånd, t.ex. målnummer och datum då tillståndet meddelades. Tänk på att din verksamhet kan ha flera olika tillstånd om du t.ex. byggt till eller modifierat anläggningen.
Driftsvillkor och vattenhushållningsbestämmelser
Konnektivitet, tekniska lösningar: Beskriv om det finns lösningar på plats för att förbättra konnektiviteten vid anläggningen redan idag. Exempelvis om det redan finns fiskväg/omlöp, galler, lösning för ålpassage eller dylikt.
Hydrologisk flödesregim: Här fyller du i ifall verksamheten idag har fastställda villkor, i tillstånd eller dylikt, som påverkar flödesregleringen. Exempel på sådana villkor är minimitappning, dämnings- och sänkningsgräns, att korttidsreglering inte är tillåten, klunkning, skonsam drift och liknande. Du ska även ange om det finns andra frivilliga åtaganden eller överenskommelser, t.ex. frivillig minimitappning.
Driftsvillkor, övrigt: Här kan du ange övriga villkor som verksamheten idag är belagd med. Till exempel kompensationsåtgärder, biotopvårdsåtgärder och liknande.
Miljöuppgifter
Flödesdata (SMHI)
MQ [Medelvattenföring] (m3/s) och MLQ [Medellågvattenföring] (m3/s):
Uppgifterna om flödesdata ska du hämta från SMHIs hemsida som kallas ”Vattenwebben”. Klicka här för att komma dit.
I Vattenwebben, zooma in med hjälp av plusknappen längst ned till höger, och leta upp var din anläggning ligger. Klicka sedan med muspekaren på platsen där din anläggning är belägen. Du får då upp en ruta med information om avrinningsområdet som du valt. Kontrollera att det är rätt namn på delavrinningsområdet och huvudavrinningsområdet och klicka på ”Ladda ned data (xls)”.
Välj var på din dator som du vill spara filen med data. När du laddat ned filen ska du öppna den och gå till fliken ”Områdesinformation”. Leta upp uppgifterna för MQ och MLQ som finns under rubriken ”Flödesstatistik”. De värden som du ska ange i Bubblan är de som står i kolumnen ”Total stationskorrigerad vattenföring [m³/s].
Excelfilen som du laddat ned enligt ovan ska du även ladda upp i Bubblan under fliken ”Dokument”. Var noggrann med att välja dokumenttyp ”Underlag Vattenwebben”.
Vattenförvaltning (VISS)
Uppgifterna om vattenförvaltning ska du hämta från Länsstyrelsens databas som heter VISS. Klicka här för att komma dit.
När du klickar på länken öppnas en karta. Till höger om kartan finns en ruta med en så kallad lagerlista. Klicka på den lilla pilen till vänster om ”Miljökvalitetsnormer (gällande)”. Klicka därefter på pilen till vänster om ”Vattendrag”. Bocka i rutan ”kvalitetskrav ekologisk status/potential”.
Längre ned i Lagerlistan finns alternativet ”Topografiska webbkartan nedtonad, lager”. Bocka för denna för att göra kartan mer lättarbetad.
Gå in i kartbilden, zooma in med hjälp av plus- och minusknapparna högst upp till vänster och leta upp den aktuella anläggningen/vattenförekomsten. Du kan också söka på namnet på vattenförekomsten i sökrutan högst upp till vänster.
Vattenförekomsten markeras med en linje som löper längs vattendraget. Tryck på den linje som markerar vattenförekomsten som din anläggning ligger i. I rutan som då visas, klicka på ”Mer information”. Ett nytt fönster öppnas då i din webbläsare med information från VISS. Det är från denna sida som du ska hämta uppgifter och mata in i Bubblan.
ID hos VISS: Överst på sidan anges vilken vattenförekomst du valt att titta på. Under namnet hittar du något som kallas ”MS_CD”. Det nummer som står här ska du ange i fältet ”ID hos VISS” i Bubblan. ID:t ska börja med bokstäverna WA. T.ex. WA12345678.
Kraftigt modifierat vatten (KMV): Om vattenförekomsten som din anläggning är belägen i anses vara KMV, bocka i rutan för Kraftigt modifierat vatten.
Klassning: Välj den klassning som vattenförekomsten har i den senaste förvaltningscykeln. Du hittar detta i VISS under rubriken ”Statusklassning”. Här finns flera olika statusar, den som du ska uppge i Bubblan är den som heter ”Ekologisk status”.
Miljökvalitetsnorm att uppnå: Välj den klassning som vattenförekomsten ska uppnå enligt den senaste förvaltningscykeln. Du hittar detta i VISS i rutan ”Miljökvalitetsnorm”, under rubriken Ekologisk status. Miljökvalitetsnormen som ska uppnås är det som står som ”Kvalitetskrav” i VISS.
Föreslagna åtgärder: Återge vilka åtgärder som är föreslagna i VISS som berör din anläggning. T.ex. om förslaget är att man ska bygga fiskvandringsväg, sätta in ett galler, eller tillämpa ekologiska flöden. Du hittar de föreslagna åtgärderna i VISS i rutan ”Åtgärder”. Notera att åtgärderna ”möjliggöra upp- och nedströmspassage” ofta ligger grupperade längst ner i åtgärdslistan och behöver klickas fram.
Underlag och motivering: Beskriv hur myndigheterna har resonerat i normsättningen och kring vilka åtgärder som föreslagits. Du hittar motiveringarna under kvalitetskravet i VISS, klicka på ”Beskrivning” för att se dessa.
Övriga miljövärden
Andra naturskyddsvärden: Här ska du ange om det finns andra naturskyddsvärden i anslutning till din verksamhet som är relevanta för miljöanpassningen. Exempelvis om det är Natura2000-område, naturreservat, om det finns skyddsvärda eller rödlistade arter etc.
Föreslagna/förväntade åtgärder: Här ska du fylla i eventuella föreslagna eller förväntade åtgärder som finns i bevarandeplaner för Natura2000-område eller dylikt.
Geografi, kultur och övriga uppgifter
Län: Ange vilket län din verksamhet är belägen i.
Kommun: Välj den kommun som din verksamhet är belägen i.
Huvudavrinningsområde (HARO): Välj det huvudavrinningsområde (HARO) som vattendraget din verksamhet är belägen i tillhör.
Vattendistrikt: Välj det vattendistrikt som din verksamhet är belägen i.
Koordinat (E): Ange koordinater för din anläggning så att vi kan lokalisera den. E-koordinaten anges med 6 siffror och ska vara i koordinatsystemet SWREF 99TM.
Koordinat (N): Ange koordinater för din anläggning så att vi kan lokalisera den. N-koordinaten anges med 7 siffror och ska vara i koordinatsystemet SWREF 99TM.
Kulturmiljöaspekter: Här kan du ange om det finns kulturmiljö som kan påverka miljöanpassningen av din verksamhet. Exempelvis om det är utpekat riksintresseområde, om det finns byggnadsminnen (t.ex. K-märkta byggnader), forn- eller kulturhistoriska lämningar etc. För att se om det finns fornlämningar kan du använda Riksantikvarieämbetets Fornsök. Klicka här för att komma dit.
Övriga aspekter (samhällsnyttor): Fyll i information om det finns andra samhällsnyttor som du tror kommer att behöva beaktas vid miljöanpassningen, t.ex. bevattningsfrågor, dricksvattentäkter, rekreationsvärden, badplatser, vattenskyddsområden etc.